ponedjeljak, 10. lipnja 2013.

FK Klis izborio opstanak, slavilo se na svim ulicama Klisa

Iza nas je još jedan buran vikend po pitanju sportskih dešavanja. Međutim, sportski događaj koji je zasjenio i u drugi plan bacio ostale bio je derbi u okviru 2. lige FBiH na gradskom stadionu u Butuović-Polju između ekipa FK KLIS i NK RAMA. Ova utakmica je bila od velike važnosti za obje ekipe koje vode grčevitu borbu za opstanak te je ovo bila prilika za hvatanje posljednjeg voza koji vodi ka opstanku u ovom elitnom takmičenju.

Organizatori su se pred sam meč suočili s dosta problema, obzirom da znamo da je travnjak terena bio oštećen nakon održavanja Eurosonga i velikog solističkog koncerta pod nazivom "Šemsa Suljaković & Frozen Camels", gdje je spomenuta estradna diva radila promociju svog novog albuma pod nazivom "Show me love". Sva prikupljena sredstva s ovog koncerta bila su donirana za rekonstrukciju magistralnog puta Studenčica-Homatlije, gdje se saobraćaj već 15 dana odvija jednom trakom. Također, jedan dio sredstava doniran je za sve gladne u Americi. U akciju osposobljavanja terena za utakmicu uključila se i najpoznatija navijačka skupina na svijetu pa čak i šire "TIGROVI" u saradnji s čileanskim minisatrstvom za vlagu. U ovoj akciji skupilo se 7 prskalica, 3 metle i 4 lopate kojima su se obezbijedili idealni uslovi za igru. Poslije ovih aktivnosti, navijači su se okupili pola sata pred utakmicu kod benzinske pumpe i bacili  poglede na cijene goriva te ustanovili da nije bilo značajnijih promjena u posljednjih mjesec dana i da je udio goriva na klišanskim berzama ostao konstantan.

Nakon okupljanja kod pumpe, navijači su, u velikom stilu, uz pjevanje, sviranje i skandiranje, krenuli prema stadionu. Na tribinama se nalazilo između 17 i 53834 navijača, koji su još jednom bili 14. igrač Klisa. Navijači su bili na zavidnom nivou pa i pored činjenice da je protivnička ekipa bila bijele rase nije upućena nijedna riječ koja bi asocirala na rasizam te se sve odvijalo na kulturan i civilizovan način. Do početka utakmice, rezultat je bio 0:0 pa su naši navijači i igrači tražili da susret krene kako bi se taj rezultat mijenjao.

Utakmica je napokon počela, igra je krenula s centra i našim protivnicima smo na samom početku dali do znanja da nemaju pravo šutati lopte koje smo mi kupili. To nam je otvorilo put ka golu i već u 17. min. nismo poveli s 2:0, nego s 1:0 što je izazvalo veliku radost na tribinama, baklje se gorjele, pjesma je odjekivala, zastave se vijorile, a za ovo slavlje zaslužan je bio Žili, koji je matirao protivničkog golmana. Nakon toga gosti stižu do poravnanja, što je bio veliki šok za sve navijače. U cilju da njihov klub ostvari pobjedu navijači su poručili igračima da će ih počastiti s kilogramom trešanja ako dođu do pobjede, što je presudilo meč.

Naši igrači u dalji tok utakmice ušli su agresivnije i s dva gola dotukli protivnika. Prvo je Bega dao gol za vodstvo od 2:1, što je bio rezultat prvog poluvremena, a u nastavku su prisilili goste da daju sami sebi gol i tako došli do prednosti od 3:1. Nakon okončanja meča, navijači su ušli n teren i zajedno s igračima proslavili opstanak te se oprostili od velike legende FK Klisa Muamera Begluka, koje je prešao u švedski klub, u transferu vrijednom 24 miliona eura. Nakon slavlja na terenu, svi su se uputili u lokalne klubove, gdje su nastavili slavlje uz bogat kulturni i muzički program.

Pohvale ide za sve naše igrače, trenera, upravu i navijače, koji mogu biti primjer svima u ovom vremenu kada smo svjedoci sve većih incidenata na tribinama. Ove godine smo izborili opstanak, ali kako saznajemo u narednu sezonu ulazimo mnogo jači, obzirom da Klis od naredne sezone preuzima bogati šeik Ebul Kasim Mensur Ben Hasan Firdusi Tusi pa za par sezona očekujemo napad i na evropsku titulu.

Nema komentara:

Objavi komentar