srijeda, 22. svibnja 2013.

Održana utrka Formule 1 za veliku nagradu Klisa

Vidan pad popularnosti Formule 1 natjerao je upravu i čelne ljude ovog sporta da urade nešto po pitanju sve veće nepopularnosti. Kao idealno rješenje nametnulo se održavanje utrke Formule 1 u Klisu, koji je u posljednje vrijeme mjesto održavanja velikih manifestacija, koncerata i drugih događaja, čime postaje sve više zanimljiv svjetskoj javnosti, medijima i turistima, koji sve više posjećuju ovu zemlju. Tako je 1987. godine Klis u prvih 5 mjeseci posjetilo 17 turista, a 2013. u nepunih 5 mjeseci posjetilo je nevjerovatnih 19 turista, koji su najviše dolazili iz Idbra, Glavičina i Kralupa. Evropa je ovom utrkom još jednom pokazala veliku saradnju s Klisom, čime žele uspostavit dobre odnose koji bi doprinijeli njihovom ulasku u Klišansku uniju. Ovo je ukupno 3. utrka Formule 1 u Klisu od kojih prve dvije nisu održane te je ujedno i proglašena za najbolju do sada u Klisu.

Najbolji vozači s nestrpljenjem su čekali početak utrke i pokazivali u veliku želju za pobjedom, čime bi ispunili svoj san. Utrka je počela na samom startu i bila je zanimljiva sve do posljednjeg kruga. Ukupno se vozilo 67 krugov,a od kojih je najzanimljiviji bio 69., a dužina kruga iznosila je 73456 km. Nakon velike gužve na samom startu, lidersku poziciju je zauzeo je Kimi Raikonen i bio u vodstvu sve do 17. kruga, kada se desio pravi incident. Nepoznata osoba je  frezom  uletila na stazu te izazvala incident u kome je stradao lider i morao napustit utrku. Brzom reakcijom stručnog osoblja, problem je riješen za sahatak vremena.

Nakon toga, uzbuđenja su se nastavila, mnogobrojni posjetitelji su uživali u spektaklu kakav samo Klis može pružiti. Treba spomenuti da je 37. krug održane prije 38., čime se potvrđuje o kako kvalitetnoj organizaciji se radi. Nakon mnogo uzbuđenja, prvi kroz finiš je prošao Haiki Kovalainen, čime je ostvario i pobjedu. Drugo mjesto niko nije osvojio, dok je treće zauzeo Edin Džeko. Pehare pobjednicima je uručio naš istaknuti maneken Muhamed Begluk, a pored toga pobjednik je ostvario vrijedne nagrade - 300 kvadrata zemljišta u Klisu, 2 plastenika od po 50 metara kvadratnih i 7 prskalica.

Pobjednik je bio oduševljen nagradama i kako saznajemo već 3 dana je boravio u svom novom plasteniku, gdje će vjerovatno u budućnosti živjeti sa svojom porodicom, dok bi drugi iskoristio za uzgoj paprike. Za naš magazin govorio je i organizator utrke Džemal Hanić, koji je istakao da su ciljevi ispunjeni, da je ovo najbolja utrka u historiji ovog sporta, ali i da se utrke Formule 1 neće više održavati na našim prostorima zbog velikog zagađivanja zraka, zauzimanja plodnog zemljišta i dosta incidenata. Hanić je naveo kako će asfalt sa staze biti doniran za makadamske puteve, dok će tribine biti donirane za FK Klis, čime smo se još jednom dokazali kao veliki humanisti.

Nema komentara:

Objavi komentar