utorak, 5. ožujka 2013.

Oteležani bez vode, Kruščica odbija dijalog

Već dugi niz godina mještani Oteležana imaju problema što se tiče snadbijevanja vodom. Lokalna vlast nije poduzela neke značajne mjere u riješavanju tog problema, ali ako obećanja u vrijeme izbora možemo smatrati nekom pomoći, onda su učinili i previše.

Iz provjerenih izvora saznajemo kako je njemačka vlada bila spremna finansirati izgradnju vodovoda za Otležane u zamjenu za nižu cijenu otkupa paradajza. Poljoprivrednici su to odbili, jer, kako kažu, u sve možeš dirati, ali paradajz je nama kao Srbima kosovska btika. Ipak,vlast je nakon dužeg istraživanja, promatranja terena, rastresitosti zemlje i vlažnosti zraka zaključila da bi mogli krenuti u optimističnu akciju dovođenja vode u Oteležane iz NMP-a (Nezavisna muslimanska pokrajina) Kruščica.

Sve je to bilo u dure dok za to nisu čuli stanovnici već pomenute pokrajine. Kako saznajemo od jednog mještanina, poslije jednog Džuma namaza, stanovnici su se okupili i potpisali peticiju u kojoj striktno naglašeno da vodu ne žele dati. Lokalna vlast je odmah posjetila mještane s ciljem da pokušaju promijeniti njihovu odluku, ali ni to nije jelo hljeba.

Zanimljiva je izjava jednog mještanina: "Vode, Boga mi, eto, ne damo. Ionako nam grahu baja pojede list pa onda moraš zalijevati krompir i paradajz, htio ne htio." Naša redakcija je došla do jednog jako zanimljivog podatka u kojem se navodi da je Kruščica u posljednjih 5 godina poboljšala brzinu sazrijevanja paradajza za 23%, tako da je trenutna razlika u sazrijevanju između njihovog i paradajza iz Oteležana negdje oko 17 dana.

Ovu informaciju su mještani Oteležana negirali i tvrde kako je to teorija zavjere. Naime, viđena su vozila koja su išla prema Kruščici i koja su prevozila doping srestva koja su korištena za uzgoj paradajza. Do naše redakcije je došao i dokument u kojem stoji da je jedna gajba paradajza sa Kruščice na sajmu u Buturović polju 2011 god.ine bila pozitivna na doping testu.

Da li će ove dva mjesta uspjeti doći do dogovora još uvijek ne znamo, ali naš portal će izvještavati ako dođe do nekih novih odluka.

Nema komentara:

Objavi komentar