ponedjeljak, 18. ožujka 2013.

Međunarodni dani luka "Oteležani open 2013"

Danas su otvoreni prvi tradicionalni međunarodni dani luka "Oteležani open 2013" kojem su prisustvovale značajne ličnosti s međunarodne i domaće scene. Manifestacija ja započela presijecanjem svečane vrpce na graničnom prijelazu koji vodi za Oteležane tzv. Pokošćanac.

Čast presijecanja svečane vrpce, propraćenom od lokalnih i inostranih medija, pripala je velikom čovjeku za kojeg se kaže da je "i de jure i de facto" kako za Klis, tako i za Oteležane - našem i vašem Osmanu Hadžinvalidoviću (Inače, čovjek u cvijetu mladosti. U svojoj 87. godini je borac za ljudska prava i poznat kao samokritična osoba, naročito prema drugim osobama).

Osman se nakon presijecanja svečane vrpce s ostalom delegacijom uputio u centar autonomne pokrajine Oteležani gdje je s Mehine garaže održao zanimljivo predavanje koje je trajalo negdje oko 2 i pol sata i 30 minuta. Mnogobrojni posjetitelji ostali su oduševljeni govorom, a smatra se da je istom prisustvovalo negdje oko fascinantnih 6 osoba. Pomenuti je, između ostalog, naveo da je u oblasti proizvodnje luka proveo niz fundamentalnih i primjenjenih istraživanja, kojima bi se omogućila dalja tendencija rasta sistema proizvodnje luka. Zatim je spomenuo i neke statističke podatke o izvozu i uvozu luka na unutrašnje i međunarodno tržište.

Hadžinvalidović nije krio svoje zadovoljstvo te je na svom Twitter profilu objavio:" Presretan sam, ovo je veliki dan za nas, naš narod i veliki korak ka ulasku u EU. Treba nam više ovakvih stvari." Nakon zanimljivog govora nastupio je prigodan muzički program u kojem su mnogobrojne goste zabavljali Sandra Afrika i Dervo Gabela koji se predstavio s novim hitom "Give me everything".

Nakon zabavnog programa uslijedio je takmičarski dio u kojem su se svi prisutni mogli nadmetati u novoj olimpijskoj disciplini - sadnji luka na okolnoj njivi Bilice.Takmičari su se mogli takmičiti u disciplinama na 21, 42 i 57 metara. Laskavu titulu i pobjedu ostvarila je Munevera Crnić na sve 3 discipline. Poslije zatvaranja manifestacije, gosp. Hadžinvalidović se s delegacijom uputio u Buturović-Polje gdje je još jednom pokazao svoju veličinu i dopustio svim učesnicima i gostima da mu plate piće i jelo. On je još uspješno sklopio sporazum s mađarskom kompanijom "Hungarykapulantro" o izvozu luka za ovu kompaniju koji bi inače završio u obližnjim potocima te poručio svim mladima da se bave sadnjom lukom.

Nema komentara:

Objavi komentar