petak, 31. kolovoza 2012.

Mladi klišanski mafijaši ukrali nekoliko tona kukuruza!



Nakon goriva, cigareta, hljeba te brojnih drugih stvari, Vlada je najavila i poskupljenje kukuruza. U svom obrazloženju ove odluke su kao razlog naveli velike suše koje su pogodile našu zemlju ovog ljeta te uništile brojne usjeve, među kojima i kukuruz. Međutim, Klisnews otkriva još jedan od glavnih razloga poskupljenja ove namjernice.

Naime, kako smo saznali iz naših uvijek pouzdanih izvora, veliku krivicu za poskupljenje kukuruza ima i grupa mladih proletera iz Buturović-Polja (ona o kojoj ste imali priliku čitati u članku o izgradnji benta). Naime, kako nezvanično saznajemo, posljednjih dana i sedmica su oni ukrali velike količine kukuruza s 'plantaža' koje se nalaze na putu za selo Parsoviće. Nakon što su obrali sve tuđe jabuke na svim lokacijama našeg kraja, okrenuli su se branju i pečenju kukuruza.

No, da nisu znali 'pomalo', govore i podaci koje su nam dali vidno očajni i razočarani vlasnici. Naime, oni tvrde da su mladi proleteri s njihovih posjeda ukupno ukrali nekoliko tona ove namjernice. Naravno, ova velika građa je dobro uzdrmala bh tržište pa je poskupljenje bili neminovno. Nakon saznanja da se ova informacija proširila našim mjestom i prijetnji prijavom policiji, proleteri su se malo 'ušutili' te su, barem privremeno, odustali od organizovanih odlazaka u krađu kukuruza. Naravno, o daljem razvoju događanja o ovoj krađi, koja je budžetu Federacije Bosne i Hercegovine nanijela višemilionske štete, ćemo vas pravovremeno izvijestiti.

utorak, 28. kolovoza 2012.

Pregled trgovanja na Klišanskoj berzi


Bez većih iznenađenja je završen još jedan radni dan na Klišanskoj berzi. Kako je za naš portal potvrdio direktor ove ugledne firme, današnji ostvareni promet iznosi oko 12,5258575742563 konvertibilnih maraka.
Kao i prethodnih decencija, najviše se trogovalo dionicama emitenta "Svjetske štale D.O.O". Saopšteno je da je tokom današnjeg dana prodano blizu 6 litara mlijeka (po promotivnoj cijeni od 1,25 KM) te nekoliko kilograma svježe napravljenog sira. Svjetska ekonomska kriza je po najviše utjecala na smanjenu  proizvodnju mladog masla i to čak za 64 %, pošto je dnevnica za muranje spala ispod europskih standarda.   Najviše mlijeka su dale popularne 'Zekulje', dok su nešto skromnije bile 'Medave'.
Jedna velika transakcija zabilježena je i dionicima Klisnewsa, ali smo je, nakon shvatanja da je Lola, predsjednik FK Klisa, investitor, blokirali. Naravno, postoji samo jedan razlog zbog kojeg ovaj ugledni biznismen želi kupiti većinski dio dionica našeg bloga: Ne želi više čitati o količini ukradenog, odnosno opranog novca. Inače Lola je bio jedan od glavnih proizvođača lubenice na području Klisa, ali je pod još uvjek nerazjašnjenim okolnostima velika količina lubenica nestala sa plantaže, tako da će na Klišanskoj berzi cijena ovog voća drastično porasti.

ponedjeljak, 27. kolovoza 2012.

Odigrana prijateljska utakmica "Šoljić i prijatelji"

Danas je, na improvizovanom terenu pored nekadašnje tvornice zakovica, odigrana prijateljska utakmica pod nazivom "Šoljić i prijatelji". Utakmici je prisustvovao veliki broj ljudi, a organizator utakmice, Seid Šoljić, čuvao je mrežu svoje ekipe. Pozivu na odigravanje utakmice odazvalo se 8 poznatih zvijezda omaldinskog pogona FK Klisa kao i jedna mlada nada FK Igman,koja je tražila i dnevnicu. Meč je bio jako napet i neizvjesan sve do posljednih minuta. Ipak, organizator se nije proslavo na golu, primivši čak 10 pogodaka, čime je automatski psihički pao. Konačan rezultat je glasio ekipa Šoljić 8:10 Mladost Gostevići. Nakon utakmice, igrači su večer proveli u jednom od luksuznih restorana, časteći se mladom jaretinom i podhumskim "kompjerima". Inače, novac skupljen od ulaznica bio je namijenjen za pomoć u gašenju požara na Bokševici, ali  nakon dodatnih konsultacija odlučeno je da se  novac pokloni općini Podhum, kako bi, konačno, riješili problem sa stijenama koje se konstantno odranjaju na obližnju magistralu.

subota, 25. kolovoza 2012.

Zvanično: Modrić prošao medicinske preglede!


Danas oko 14:00 sati službeno vozilo FK Klisa prebacilo je njihovog novog člana Luku Modrića do lokalne ambulante kako bi obavio medicinske preglede. Prema pisanju Marce i AS-a, iznos transfera je ostao isti kao što se spominjalo i na samom početku pregovora (iznos možete naći u prošlom članku o Modriću).

Jedan od reportera Klisnewsa bio je na licu mjesta kada je Luka ulazio u prostorije ambulante. U prijatnoj atmosferi dočekan je od strane medicinskog osoblja, a naročito se Modriću dopao Zaletov gest koji ga je počastio kriškom domaćeg, tek izmuranog, maslaca.Pregled je trajao nešto duže od 40 minuta i za to vrijeme medicinska služba se pobrinula da odrade sve potrebne kontrole. Hrvazskom reprezentativcu su izmjereni i provjereni pritisak, temperatura i puls, podrezani nokti, oprani zubi, urađen EKG i nalaz urina te izmjerena količina šećera u krvi.

Jedan od uposlenika ambulante, Hare, poznatiji i kao Zale, nam je rekao da je Modić jako prijatna osoba i da je upitao kako se kreću čvarci  u Buturović-Polju. Modrić će biti svečano prestavljen na sljedećoj utakmici Klisa, koju će igrati protiv Sloge, a nezvanično saznajemo da će nositi broj 33, koji je nosio i Brazilac Neymar, koji je u ovogodišnjem prijelaznom roku vraćen nižerazrednom Santosu.

Naša su nadanja da Modrić neće proći neopaženo kao Brazilac i da će nositi igru Klisa u ovoj sezoni. Inače pregledu nije prisustvovala kompletna uprava, koja je pokušavala promijeniti gumu na mini busu na putu prema Tomislavgradu gdje je odigrano 2. kolo 2. Federalne lige-jug .

Sezona pri kraju, benat, ipak, sagrađen!

Nakon par događaja smo na našem portalu najavili burno ljeto, ali, osim temperatura koje premašuju izdržljivot paradajza, ništa drugo nije bilo. Sezona je počela uz najavu izgradnje novog benta, koji je i ugledao svjetlo dana. Mladi proleteri, uz pomoć grupe oltajmera, napravili su benat, koji možda nije zadovoljao sve evropske standrade, ali, kao i uvijek, do sada komisija je progledala kroz prste. Pred samo otvaranje benta komisija je, nakon detaljnog pregleda, obustavila otvaranje, ali je nekim čudom, nakon što je pronešena gajba domaćeg paradajza, inače na sarajevskim pijacama poznat kao "paradajz iz Buturović-Polja", komisija  složila s otvaranjem. Nakon više od mjesec dana provoda na novosagrađenom bentu, danas smo i zvanično dobili informaciju iz centralnog stožera madih proletera da se benat zatvara, radi pojave modrozelenih algi u rijeci koje štete njegovoj infrastrukturi. Na ovu vrstu algi su se žalili i pojedini kupači koji su je primjećivali na kosi kao i na ostalim dijelovima tijela. Ovogodišnju sezonu možemo nazvati uspješnom, jer je benat dnevno posjećivalo i do 1,1 milion turista, čime je oboren rekord od 1 milion posjeta dnevno, a radi se o mjestu poznatijem kao "Medeni". Ova dva mjesta su trenutno najatraktivnije destinacije na planeti ,a predsjednik SAD-a, Barack Obama, je rekao da su Neretvica i Medeni u dure. Naredne godine očekujemo još bolju sezonu, s mnogo više  turista, manje problema i da se napravi adekvatna skakaona, s obzirom da panjevi više nisu u modi.

četvrtak, 23. kolovoza 2012.

Ekskluzivno: Klisnews otkupio prava za prijenos El Clasica!

S velikim uzbuđenjem i radošću vas obavještavamo kako je uprava Klisnewsa na jučerašnjoj večeri sa upravom  Barcelone dogovorila prijenos El Clasica na našem portalu. Uprava Barçe je bila uporna  u namjeri da prijenos njihovog meča protiv Reala na Camp Nou bude omogućen na portalu Klisnewsa. Nakon što je dogovor sklopljen, predsjednik Barcelone je rekao novinarima: "Ovo je, sigurno, jedan veliki korak za španski nogomet. Uspjeli smo u svojoj namjeri da naš najvažniji meč sezone bude gledan na jednom od najjačih svjetskih portala. Nama nisu bili bitni novci, mi smo jednostavno sretni što nam je Klisnews omogućio da se promovišemo važnost ove utakmice." Meč između Real Madrida i Barcelone počinje u 22:30 po srednjoevropskom vremenu. Ovim putem bismo željeli skrenuti pažnju da je Klisnews jedini medij u našoj državi koji će prenositi El Clasico. Pravo prijenosa za prošli El Clasico je otkupila jedna lokalna TV stanica Arena Sport, ali ovaj put nismo dopustili da ovako važan meč bude prikazivan na jednoj niskobudžetnoj televiziji.

srijeda, 22. kolovoza 2012.

Navijači Klisa na teren u utakmici protiv Sloge ubacaju dimnu bombu?!

Iako je ekipa FK Klisa novu sezonu otvorila ubjedljivim porazom od Stoca (0:3) i prikazala jaku lošu igru u spomenutoj utakmici, njihovi najvatreniji navijači im, naravno, nisu okrenuli leđa.

Bez obzira što neće putovati na gostujuću utakmicu koja se igra ovog vikenda (Nakon što je Lola, predsjednik kluba, rekao: "Ili pare za vaše gorivo, ili sendviči igračima", fanovi su, želeći da njihovi ljubimci ne ostanu gladni, odlučili utakmicu gledam putem BHT-a i to u 3D prijenosu), saznajemo da se za narednu domaću utakmicu, protiv Sloge, priprema paklen doček za igrače protivničke ekipe.

Kako je za naš portal potvrdio jedan visoki dužnosnik FK Klisa (koji je odlučio ostati anoniman), pripadnici navijačke grupe pripremaju nekoliko stotina petardi, topovskih udara i ostalih pirotehničkih sredstava za utakmicu koja će se igrati za manje od dvije sedmice. Međutim, ono što nas je najviše zainteresovalo su navodi da će u ovom utakmici, od strane navijača na tribinama, na travnjak biti ubačena dimna bomba (!). 

Kako nezvanično saznajemo, poenuta naprava će biti izrađena od 5-6 'ping-pong' loptica koje se na crnom tržištu prodaju po cijeni od 20 feninga. S obzirom na finansijku situaciju kluba, navijači nisu imali obraza pomenuti novčani iznos tražiti od Uprave pa su loptice odlučili nabaviti novcem iz svojih džepova. Dakle, iako to još uvijek nije zvanično potvrđeno, paklen doček pripređuju navijači iz Buturović-Polja za igrače Sloge. A, ukoliko uslijedi još jedan poraz njihovih ljubimaca, lako je moguće da će konjički vatrogasci imati intervenciju na svlačionicama koje koriste igrači bosanskoghercegovačkog osamnaestoligaša.

utorak, 21. kolovoza 2012.

FK Klis se uključuje u borbu za Modrića!

Prema pisanju engleskih i španskih novina, u borbu oko Tottenhamovog veznjaka Luke Modrića uključila se i jedna od najačih europskih ekipa - FK Klis. Kako navodi Marca, Real Madrid nije spreman da poveća svoju ponudu za mladog Hrvata, dok Modrić svoju karijeru želi nastaviti u redovima najboljih. Florentino Perez je na današnjoj press-konferenciji rekao kako Real nije spreman da nastavlja pregovore znajući kako je Klis zainteresovan za usluge Tottenhamovog asa. Nezvanično saznajemo kako se Ahmo Miljević-Lola, inače predsjednik Klisa, prije 2 dana nalazio u Madridu gdje je kupovao kore za oblatne i kalupe za pravljenje šapa. Ako su špekulacije tačne, Lola je u Madridu  imao vremena i da se sastane s upravom Real Madrida i u razgovoru sa njima odlučeno je da će Real odustati od transfera ukoliko se na jednom od madridskih mejtefa sagradi munara kao ona na Gracu (inače selo u Klisu). Tottenham  za Modrića traži 40 miliona eura, Real je nudio približno toliko, ali kada je u pitanju Klis, Modrić će redove engleskog prvoligaša napustiti uz obeštećenje od 34 miliona eura, koji su zarađeni prodajom specijalne vrste graha koja ne izaziva vjetrove pa je i dobio ime Antigas. O daljnim događajima oko ovog historijskog transfera bit ćete obavješteni na našem portalu.

Klisnews istražuje: Kako bajram djeluje na stanovnike Klisa?

Danas je, 2. dana bajrama, u Buturović-Polju primjećeno par nadasve misterijoznih i čudnih događaja koji su većinu stanovnika Klisa ostavili u zabludi, a hronične bolesnike čak i u panici. Oko 19:00 sati, prema srednjoevropskom vremenu, na području Raskršća, inače jednog od najprometnijih dijelova Buturović-Polja, grupa prolaznika primijetila je neke čudne pojave koji se na današnjici često ne viđaju. Jedan od svjedoka nam je rekao: "Dok smo stajali na Raskršću s našim biciklima i razgovarali o transferu onog Persija u United, kraj nas je prošao jedan automobil. Automobil sam po sebi nije bio čudan, ali na zadnjem sjedištu primijetili smo neko dijete, ono je, bolan, zinulo da je moglo peša progutati. Vjerovatno je spavalo, ili šta već. Mi smo ostali iznenađeni, čak smo se malo i zasmijali, ali vrlo malo." Zatim je naš sagovornik nastavio: "I tako smo ti mi i dalje stajali i malo smo prepričavali o onom djetetu što je zinulo, ali brzo smo promijenili temu i počeli smo pričati o onoj utakmici Klis-Stolac, bruka, Boga mi, da onako izgube. U toku našeg razgovora, kraj nas ti naiđe još jedno vozilo, ali ovo sada je bilo još šokantnije nego ono maloprije. Bolan, na zadnjem sjedištu otovren prozor, a neko ti je kroz njega izbacio noge!! Iznenađeni i izbezumljeni, pogledom smo ispratili te noge. Ko je god bio, mogao ih je i oprati ako će mu ih već narod gledati." Nakon ovog intervjua naša redakcija je odlučila da se posavjetuje s profesionalcima o ovom fenomenu. Prvo smo trazili komentar lokalnog hodže koji je rekao da je to bio upitanju 'bezobrazluk'. Prema našoj teoriji, smatramo da je to posljedica mjesečnog posta i da organizam dotičnih nije bio spreman na dulume pite i tepsije baklava, tako da je najrealnija reakcija na ovo sve bila pospanost (zbog toga je dijete 'zinulo', zamišljajući da i dalje jede) i vožnja u ležećem položaju (potreba da se burek brže svari, pogotovo ako je bio dobro žačinjen). Ovim člankom smo pokušali riješiti misteriju koja se, brzinom svjetlosti, proširila našim mjestom.

nedjelja, 19. kolovoza 2012.

Navijači poručuju: "Nema pobjede dok se sudija ne najede"

U subotu, 18. augusta, oko 200 sljedbenika FK Klisa imalo je priliku da prisustvuje jednoj predstavi koja je nosila naziv 'Fudbalski meč'. Na novosagrađenom stadionu FK Klis je ugostio ekipu NK Stolac.Velika Euforija je vladala pred ovaj meč što je i dokazala iznenađujuće visoka posjeta od čak nekoliko stotina navijača koji su priželjkivali da Klis novu sezonu starta pobjedom.Već od prve minute mogla se primijetiti jedna nesloga u redovima Klisa, kao i u redovima naše reprezentacije protiv Francuske na Koševu. Jedina razlika je bila ta što mi nismo imali Misketa da kaže 'ne možemo ovako igrati', već Nijaza Padalovića, koji je uz komentare: "lomite im noge!", "znate li vi gdje ste došli?" i "daj mu, sudija, žuti, je**m mu mater!", skrećao pažnju svim prisutnim na tribinama kao i igračima da nešto ne funkcioniše. Nakon prvog primljenog gola, pozitivna atmosfera na tribinama je nestala u vjetar, ali, ipak, je bilo i onih koji su i dalje vjerno navijali (pozdrav za momka sa crvenom vuvuzelom). Drugi gol je potpuno uništio koncepciju igre kao i redove na tribinama koje su se počeli polako prazniti. Tek poneki uzvik "igraj, voli te cura" i "pos**em ti se na frizuru!" mogao se čuti sa dijela tribine gdje su sjedjeli najvatreniji navijači. Treći gol je unio potpuni nemir na tribine (nemira na terenu nije bilo kada nije bilo ni igre ). Masa je počela lagano da napušta stadion uz povike "Mušane, vrati nam pare!" Rezultatom 0:3, NK Stolac je odnio puni pljen iz Buturović-Polja i tako novu sezonu počeo pobjedom, uz nadu da će uspjeti da  na 1. poziciji dočekaju kraj sezone i plasiraju se u viši rang. FK Klis je trenutno posljednja na tabeli, a redakcija Klisnewsa im želi sretne bajramske praznike uz pjesmu "pao sam na dno".

Trener Klisa Adis Padalović izrazio je svoju sućut s 90 minuta šutnje. Velika podrška ide Mušanu Padaloviću, koji je i u najgorim trenucima uspio sačuvati torbicu s novcem od prodanih ulaznica. Također treba spomenuti i navijače koji, možda, i nisu bili na nivou, ali je utisak popravio dečko sa crvenom vuvuzelom koji nije uspio da sačuva glasne žice i trenutačno se nalazi na tretmanu, ispijajući različite gadosti kako bi povratio glas. Drži se, legendo!