utorak, 6. kolovoza 2013.

U Podhumu otvoreni olimpijski bazeni i održana manifestacija "SPORTOM PROTIV POLJOPRIVREDE"

U okvira priprema za Ljetne olimpijske igre, koje će se održati u aprilu slijedeće zime na prostoru Klisa, izgrađen ja olimpijski bazen u Podhumu. Vrijednost investicije procjenjuje sa na 17 KM, a sredstva za gradnju donirana su iz budžeta mjesne zajednice i džemata Podhum. Za prijevoz građevinskog materijala i svih potrebnih stvari pobrinula se kompanija "Podhumtrans", s bogatim voznim parkom, čija se vrijednost procjenjuje na 38 300 KM. Naučnici tvrde da se za tu vrijednost može uzeti 38 300 komada kupovnog hljeba po cijeni od 1KM, a tu informaciju za naš magazin potvrdio je frizerski salon "Kod Sivrije". Poslije svečanog otvaranja bazena, uslijedilo je takmičenje u 5 disciplina plivanja, a u obje discipline slavio je pobjednik. Posebno raduje činjenica da je organizovano i takmičenje za mlade do 87 godina kako bi se i njima dala mogućnost za dokazivanje. Pored plivanja. održani su i tradicionalni skokovi na ovim bazenima, koji će za 10 godina proslaviti svoju 10. ljubilarnu godišnjicu. Pored tradicionalnih skokova, uvedena je i nova olimpijska disciplina, a to su skokovi s bora.
Poslije silnih dešavanja na novo sagrađenim gradskim bazenima, prisutni su se uputili na mjesto odigravanja turnira u stonom tenisu, bogatog nagradnog fonda - 5 vanjskih sijalica, 4 kupovna hljeba, 2 rekete. Također, pobjednik ovoga turnira ostvario je olimpijsku normu te izborio direktan plasman na Olimpijske igre. Organizacija turnira bila je na zavidnom nivou, a organizatori nisu žalili tuđe grede kako bi napravili "mrežu". Bitno je napomenuti da su loptice naručene iz Kine te su brzom poštom dostavljene na mjesto događaja.
Ovom turniru trebao je prisustvovati specijalni gost Ban Ki-moon, ali zbog nepravilnosti na njegovom pasošu, vraćen je s graničnog prijelaza Mehina ravan. Na turniru su učestvovali najbolji igrači svijeta pa čak i iz Orahovice, za koju je nastupao Enes Bubalo, koji je ovu priliku iskoristio za približavanje Orahovice Klišanskoj uniji, koja je još 2016 god. potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju u uniju, ali bez značajnijeg napretka. Enes je s visokim zvaničnicima unije razgovarao o izvozu lisičarke te mesnih i mliječnih proizvoda iz Orahovice na naše tržište. Treba pohvaliti sve učesnike turnira, koji bez obzira na njegovu važnost, nisu napravili nikakav incident niti grublji prekršaj. Takmičenje se održalo u 3 discipline: Pojedinačno, solo i singl.
Pored priprema za Olimpijske igre, cilj ovih sportskih aktivnosti bio je ukazati na problem mladih koji sve više svoje vrijeme provode na njivama, baveći se poljoprivredom i izvršavaju teške fizičke poslove, zbog čega je manifestacija i dobila naziv "SPORTOM PROTIV POLJOPRIVREDE". Ova manifestacija se već prvi put uzastopno održava u Klisu i mnoge raduje što je postala tradicionalna. Kao i mnogo puta, građani Klisa nisu ostali ranvnodušni na takve probleme s kojima se susreću mladi iz okolnih mjesta te su ponovo pokazali da su uvijek tu kada nije potrebno, uvijek spremni od tuđih usta odvojiti da bi imali pa čak i tuđe živote rizikovat da bi sebe spasili. Kako navode građani, oni se nadaju da će se ovaj problem mladih iz okoline Klisa što prije riješiti te da će se veliki broj mladih skloniti s njiva i pronaći se u nekom sportu. U nastavku donosimo jednu od mnogobrojnih zastrašujućih slika, zbog čega je i pokrenuta incijativa za ovakvo nešto.

Nema komentara:

Objavi komentar