srijeda, 17. srpnja 2013.

Klišani osvajaju svemir !

Prema uzoru na sve veće svjetske sile i Klis je riješio pokrenuti svemirski program. Iako USA i Rusija tvrde kako su oni pioniri u osvajanju svemira, postoje argumentovani dokazi kako je još prije 77 godina Klis vršio probe svojih raketa koje su trebale biti lansirane u svemir. Tom prilikom došlo je do požara, koji je izazvalo curenje goriva iz  rezervoara, a krivac je bio glavni pilot, jer je zaboravio staviti poklopac na rezervoar kada je presipao gorivo prethodno uzeto iz babinog tamića. U požaru su izgorjele velike količine žita tako da je stanovništvo bilo primorano konzumirati kupovno brašno, a oni  malo dubljeg  džepa čak i kupovni hljeb.

Nakon tog nemilog događaja sve do danas Klis je bio na nuli u pogledu razvoja svemirskog programa. Što se tiče današnjeg svemirskog programa, možemo sa sigurnošću tvrditi da se tu radi o programu kojim će se pokušati doći u svemir. Jedni od najutjecajnijih ljudi u Klisu, a ujedno i urednici našeg portala, su najzaslužniji za ovaj veliki poduhvat, a na press-konferenciji  su rekli: "Idemo na Mjesec, ne zbog toga što je lako, već zbog toga što je teško".

Inače, u Raketi se nalazi dizel motor. Sicevi su izrađeni prema tradicionalnom dizajnu, izvađeni su iz Golfa 2. Pod rakete obložen je laminatom, a kako astronauti ne bi nazebli s nogu, laminat je prekirven ponjavom domaće proizvodnje. Lansirna rampa biti će sagrađena na lokalitetu Goransko polje. Hrana potrebna astronautima donirana je od strane građana koji su nesebično kidali i nezrele plodove paradajza, krastavica i tikvi. Pojedinci su čak donirali i dinje kako bi se astronauti mogli zasladiti uz iftar.

Sva hrana koja bude unesena u raketu biti će ostavljena u posebno dizajniranu komoru (špajz), u kojoj vlada idealna temperatura, koja neće dovesti do kvarenja  mlijeka. Posadu će sačinjavati 10 astronauta koji su prošli rigorozne pripreme koje su se sastojale u trčanju oko trklje i da pri tome nose flašu Coca Cole, koja kasnije pri otvaranju ne smije pjeniti Zatim, bacanje pogleda u daljinu i preskakanje koprive. Psihičku spremnost su dokazivali na posebno pripremljnim pitanja koje je i NASA koristila sve do prošle godine, a neka od njih glase :
Je li ti babo kusast il repat?
Šta je brže ili voz?
Ko je dječak sa Kinder čokolade?

Cijela zajednica je uzbuđena oko ovog velikog projekta i svi željno iščekujemo odbrojavanje nakon kojeg će naša raketa krenuti prema svemiru. Ovo će biti mali korak za čovjeka, a velki trošak za Klis.

Nema komentara:

Objavi komentar