nedjelja, 7. srpnja 2013.

Spektakl koji se pamti "Večer gange i bećarca Neretvica 2013" !!

Jučer je, u okviru manifestacije "Klišansko ljeto"  koja se već prvi put tradicionalno održava u našem kraju, održan i muzički spektakl koji je zasjenio Eurosong pod nazivom "Večer gange i bećarca Neretvica 2013". Naš magazin je dubljom analizom i proučavanjem došao do saznanja da broj 2013 u nazivu nije samo formalnost, nego je to godina u kojoj se održala manifestacija. Na ovoj manifestaciji učestvovali su najbolji izvođači tradicionalnih pjesama gange i bećarca, dok su u  njihovim pauzama nastupali manje poznati pjevači poput Dine Merlina, Halida Bešlića, Chrisa Browna i drugih, koji se nisu značajnije istakli pa će svoj put do zvijezda tražiti na drugim manifestacijama poput "Glas Jasenika", ZMBT itd.

Na ulicama Klisa vladao je opšti haos, tražilo se parking mjesto više,  mnogi su svoje automobile ostavljali u prigradskim naseljima Klisa, manje poznatim mjestima kao što su Konjic i Jablanica zbog neprohodnosti na putevima prema našoj regiji. Kako naše agencije za istraživanje saznaju, velike gužve vladale su i u svim klišanskim ambasadama širom svijeta, gdje su se tražile vize kako se ovaj vrhunski spektakl ne bi propustio pa je iz ovoga i nastala izreka "Svi putevi vode za Klis". Za naš magazin o ovom događaju trebao je govoriti grčki filozof Aristotel, ali došli smo do saznanja da on više nije među živima, što znači da je iz neopravdanih razloga bio odsutan i nije nas obavijestio o svojoj smrti te mu je od strane građana Klisa zabranjeno umiranje u budućnosti na našim prostorima A, ako bi ponovno do toga došlo, bio bi lišen života.

Pored vrhunskih izvođača gange i bećarca u bogatom programu učestvovali: BZK "Preporod" Konjic, poznate izvođačice sevdalinke kao što su Amila Turković i Anida Šoljić te specijalni gosti iz Srebrenika. koji si nevjerovatnim zvucima oduševili sve prisutne kojih je bilo negdje oko mnogo. Na ovoj manifestaciji vidjeli smo samo nasmijana lica, uživanje i sve što se može poželjeti, a ratne sjekire su zakopane, što je bio još jedan od ciljeva.

Nakon završenog programa za sve učesnike pripremljena je večera, gdje su oni mogli uživati u vrhunskim specijalitetima. Bitno je spomenuti da Almina Herić nije večerala te je svoj dio dala u dobrotvorne svrhe i pokazala još jednom svoju veličinu i karakter, što je svrstava u sami vrh svjetskih humanista. Na toj večeri i naš magazin je postao bogatiji za jednog člana, a to je Lejla Macić, koja je dobila posao sekretarice u i odmah je nagrađena putovanjem u Gorane, njenim autom i o njenom trošku.

Sve u svemu, bit će to noć za pamćenje koju će generacije prepričavati, a nama ostaje da se nadamo da ćemo i sljedeće godine uživati uz vrhunske hitove kao što su: "O moj Klisu ne bih te volio da se u tebi nisam rodio", "Evo braće, evo i jarana, klišanska ih podgojila strana" itd.

Nema komentara:

Objavi komentar