srijeda, 26. lipnja 2013.

Šeik postao većinski vlasnik FK Klisa!!


Jučer je, oko 17:34 sati po lokalnom vremenu, pred desetinama hiljada građana, na podhumski aerodrom u Narijama, chater letom, stigao ugledni šeik Ebul Kasim Mensur Ben Hasan Firdusi Tusi, a razlog njegovog dolaska je kupovina dionica FK Klisa. Šeik se gradskim prijevozom (biciklom) prebacio do centra Podhuma. Za njega ja pripremljen specijalni bicikl. Međutim, zbog tehničkih problema, zadnja guma se morala prebaciti na servis kod Rame pa se tako prijevoz obavljao otežano. Nakon dolaska u centar, potpisan je ugovor prema kojem šeik uzima 71% dionica ovog kluba i postaje većinski vlasnik. Ovim sporazumom FK Klis je dobio i novog sponzora, a to je naftna kompanija Kuntum, što će znatno poboljšati budžet kluba. Šeik se nakon toga obratio mnogobrojnim posjetiteljima kojih je bilo negdje oko 100 000, što se može vidjeti s fotografije, i rekao ES-SELAMU-ALEJKUM.
Dalje je pričao o planovima, željama, mogućim pojačanjima itd. te istakao kako će zadržati najbolje igrače - Adu, Šabu, Becu, Šehu, Halću te naveo da je prioritet dovođenje vrhunskog trenera. Poznato nam je da je dosadašnji trener FK Klisa Ćonta penzionisao i samim tim napustio naš klub, što je zadalo dosta problema Upravi, koja mora naći adekvatnu zamjenu. Kao idealno rješenje nametnulo se dovođenje Safeta Sušića. koji je već, u razgovoru za naš i druge manje poznate magazine, izjavljivao da bi, pored reprezentativnog posla, volio da preuzme i neki klub s velikim ambicijama što zasigurno FK Klis jeste. Safet je za naš magazin još izjavio da je željan osvajanja novih trofeja, a s Klisom sigurno može do novih titula. Sušić je već par puta viđen u Klisu i, kako naše agencije za istraživanje saznaju, već je platio članarinu za narednu godinu u džematu Buturović-Polje-Podhum te se raspitivao za cijene zemljišta. Sve ovo navodi na činjenicu da se Sušić priprema za dolazak u Klis i spreman je ostatak života provesti u njemu te se uz posao trenera baviti još proizvodnjom paradajza i krompira.

Šeik se, nakon obavljenih razgovora, nastavio zabavljati s građanima Klisa, uživao u vožnji frezom te kupljenju sijena zajedno s igračima FK Klisa, koji na taj način održavaju fižičku spremu kako bi dočekali početak sezone što spremniji i bolji. Može se reći da se šeik odlično uklopio u novu sredinu, a posebno je istaknu da mu se sviđa noćni život za koji kaže da je daleko najbolji. Kao znak zahvalnosti za sve što je učinjeno za njega odlučio se za rekonstrukciju svih sportskih objekata kako bi se sport još više unaprijedio u ovom kraju. U nastavku donosimo još par fotografija s manifestacije.

četvrtak, 20. lipnja 2013.

Spielberg snima film u Klisu

Jedan od najboljih, ako ne i najbolji režiser svijeta Steven Spielberg, ovoga ljeta je posjetio Klis, gdje bi, prema navodima amaterskih New Yorka Timesa i Washington Posta, trebao snimiti svoj novi film "Indiana Jones i varenika života".

Kako saznajemo, u ovom nastavku, Inidiana Jones je u potrazi za supstancom koju, navodno, ko popije postaje besmrtan. Kada je Indiana pronašao supstancu, jedan dio je nasuo u fildžan i zaključio da je dobio maestralnu bijelu kafu, zbog čega je supstanca dobila naziv varenika života. Na kraju filma Indiana Jones umire nakon ujeda 3 stršljena... Možda on i ne bi umro, ali u narodu se kaže da se od ujeda 3 stršljena podliježe pa tako Jones nije htio prkositi običajima. Inače, varenika se usirila pa nije davala očekivane rezultate. Nećemo vam otkrivati sve detalje filma, a ni kako bi film mogao završiti.

Mjesto snimanja bi trebala biti Budišnja ravan, a pojedine scene će biti snimljene na lokalitetu Čelinska planina, Vratna gora. Scenu u kojoj Indiana Jones uči plivati bit će snimljena na rijeci Neretvici, u blizini legendarnog benta. Budžet za ovaj film iznosi oko 127 miliona američkih dolara, a naša mjesna zajednica će potpomoći Spielberga sa 75 KM i lisičarkom koju će Sisti moći otkupiti po promotivnoj cijeni od 16,99 KM.

Kako saznajemo, u filmu će sudjelovati i par glumaca iz Klisa, koji tvrde da su njihove glumačke sposobnosti sa inelektualnog gledišta zrelije u odnosu na ukupan intelekt njihove okoline, odnosno traže dnevnicu barem 30 KM . U filmu bi se čak mogao pojaviti i FK Klis kao tim koji  pobjeđuje svoga protivnika.

Od filma se očekuje mnogo iz 127 miliona razloga, a ako snimanje počne prije Ramazana, u kinima bi se mogao pojaviti već početkom jeseni.

ponedjeljak, 10. lipnja 2013.

FK Klis izborio opstanak, slavilo se na svim ulicama Klisa

Iza nas je još jedan buran vikend po pitanju sportskih dešavanja. Međutim, sportski događaj koji je zasjenio i u drugi plan bacio ostale bio je derbi u okviru 2. lige FBiH na gradskom stadionu u Butuović-Polju između ekipa FK KLIS i NK RAMA. Ova utakmica je bila od velike važnosti za obje ekipe koje vode grčevitu borbu za opstanak te je ovo bila prilika za hvatanje posljednjeg voza koji vodi ka opstanku u ovom elitnom takmičenju.

Organizatori su se pred sam meč suočili s dosta problema, obzirom da znamo da je travnjak terena bio oštećen nakon održavanja Eurosonga i velikog solističkog koncerta pod nazivom "Šemsa Suljaković & Frozen Camels", gdje je spomenuta estradna diva radila promociju svog novog albuma pod nazivom "Show me love". Sva prikupljena sredstva s ovog koncerta bila su donirana za rekonstrukciju magistralnog puta Studenčica-Homatlije, gdje se saobraćaj već 15 dana odvija jednom trakom. Također, jedan dio sredstava doniran je za sve gladne u Americi. U akciju osposobljavanja terena za utakmicu uključila se i najpoznatija navijačka skupina na svijetu pa čak i šire "TIGROVI" u saradnji s čileanskim minisatrstvom za vlagu. U ovoj akciji skupilo se 7 prskalica, 3 metle i 4 lopate kojima su se obezbijedili idealni uslovi za igru. Poslije ovih aktivnosti, navijači su se okupili pola sata pred utakmicu kod benzinske pumpe i bacili  poglede na cijene goriva te ustanovili da nije bilo značajnijih promjena u posljednjih mjesec dana i da je udio goriva na klišanskim berzama ostao konstantan.

Nakon okupljanja kod pumpe, navijači su, u velikom stilu, uz pjevanje, sviranje i skandiranje, krenuli prema stadionu. Na tribinama se nalazilo između 17 i 53834 navijača, koji su još jednom bili 14. igrač Klisa. Navijači su bili na zavidnom nivou pa i pored činjenice da je protivnička ekipa bila bijele rase nije upućena nijedna riječ koja bi asocirala na rasizam te se sve odvijalo na kulturan i civilizovan način. Do početka utakmice, rezultat je bio 0:0 pa su naši navijači i igrači tražili da susret krene kako bi se taj rezultat mijenjao.

Utakmica je napokon počela, igra je krenula s centra i našim protivnicima smo na samom početku dali do znanja da nemaju pravo šutati lopte koje smo mi kupili. To nam je otvorilo put ka golu i već u 17. min. nismo poveli s 2:0, nego s 1:0 što je izazvalo veliku radost na tribinama, baklje se gorjele, pjesma je odjekivala, zastave se vijorile, a za ovo slavlje zaslužan je bio Žili, koji je matirao protivničkog golmana. Nakon toga gosti stižu do poravnanja, što je bio veliki šok za sve navijače. U cilju da njihov klub ostvari pobjedu navijači su poručili igračima da će ih počastiti s kilogramom trešanja ako dođu do pobjede, što je presudilo meč.

Naši igrači u dalji tok utakmice ušli su agresivnije i s dva gola dotukli protivnika. Prvo je Bega dao gol za vodstvo od 2:1, što je bio rezultat prvog poluvremena, a u nastavku su prisilili goste da daju sami sebi gol i tako došli do prednosti od 3:1. Nakon okončanja meča, navijači su ušli n teren i zajedno s igračima proslavili opstanak te se oprostili od velike legende FK Klisa Muamera Begluka, koje je prešao u švedski klub, u transferu vrijednom 24 miliona eura. Nakon slavlja na terenu, svi su se uputili u lokalne klubove, gdje su nastavili slavlje uz bogat kulturni i muzički program.

Pohvale ide za sve naše igrače, trenera, upravu i navijače, koji mogu biti primjer svima u ovom vremenu kada smo svjedoci sve većih incidenata na tribinama. Ove godine smo izborili opstanak, ali kako saznajemo u narednu sezonu ulazimo mnogo jači, obzirom da Klis od naredne sezone preuzima bogati šeik Ebul Kasim Mensur Ben Hasan Firdusi Tusi pa za par sezona očekujemo napad i na evropsku titulu.