ponedjeljak, 18. ožujka 2013.

Međunarodni dani luka "Oteležani open 2013"

Danas su otvoreni prvi tradicionalni međunarodni dani luka "Oteležani open 2013" kojem su prisustvovale značajne ličnosti s međunarodne i domaće scene. Manifestacija ja započela presijecanjem svečane vrpce na graničnom prijelazu koji vodi za Oteležane tzv. Pokošćanac.

Čast presijecanja svečane vrpce, propraćenom od lokalnih i inostranih medija, pripala je velikom čovjeku za kojeg se kaže da je "i de jure i de facto" kako za Klis, tako i za Oteležane - našem i vašem Osmanu Hadžinvalidoviću (Inače, čovjek u cvijetu mladosti. U svojoj 87. godini je borac za ljudska prava i poznat kao samokritična osoba, naročito prema drugim osobama).

Osman se nakon presijecanja svečane vrpce s ostalom delegacijom uputio u centar autonomne pokrajine Oteležani gdje je s Mehine garaže održao zanimljivo predavanje koje je trajalo negdje oko 2 i pol sata i 30 minuta. Mnogobrojni posjetitelji ostali su oduševljeni govorom, a smatra se da je istom prisustvovalo negdje oko fascinantnih 6 osoba. Pomenuti je, između ostalog, naveo da je u oblasti proizvodnje luka proveo niz fundamentalnih i primjenjenih istraživanja, kojima bi se omogućila dalja tendencija rasta sistema proizvodnje luka. Zatim je spomenuo i neke statističke podatke o izvozu i uvozu luka na unutrašnje i međunarodno tržište.

Hadžinvalidović nije krio svoje zadovoljstvo te je na svom Twitter profilu objavio:" Presretan sam, ovo je veliki dan za nas, naš narod i veliki korak ka ulasku u EU. Treba nam više ovakvih stvari." Nakon zanimljivog govora nastupio je prigodan muzički program u kojem su mnogobrojne goste zabavljali Sandra Afrika i Dervo Gabela koji se predstavio s novim hitom "Give me everything".

Nakon zabavnog programa uslijedio je takmičarski dio u kojem su se svi prisutni mogli nadmetati u novoj olimpijskoj disciplini - sadnji luka na okolnoj njivi Bilice.Takmičari su se mogli takmičiti u disciplinama na 21, 42 i 57 metara. Laskavu titulu i pobjedu ostvarila je Munevera Crnić na sve 3 discipline. Poslije zatvaranja manifestacije, gosp. Hadžinvalidović se s delegacijom uputio u Buturović-Polje gdje je još jednom pokazao svoju veličinu i dopustio svim učesnicima i gostima da mu plate piće i jelo. On je još uspješno sklopio sporazum s mađarskom kompanijom "Hungarykapulantro" o izvozu luka za ovu kompaniju koji bi inače završio u obližnjim potocima te poručio svim mladima da se bave sadnjom lukom.

nedjelja, 10. ožujka 2013.

Facebook u Klisu

Danas se često spominjemo pojam Facebook, pričamo i slušamo o njemu, a ustvari malo znamo o tome. Facebook se prvi put spominje za vrijeme bizantijkog cara Lava VI Mudrog koji je u svom djelu "Sumarni pregled ratne vještine" podijelio na strategiju, taktiku i Facebook. Prvo značenje riječi Facebook bilo je "pletivo", ali je kroz historiju poprimao drugi značaj, oblik i dimenzije. Međutim, pojedine ličnosti smatraju da je Facebook nastao od eng. riječi face (trčati) i book (livada) što bi trebalo značiti trčanje livadom, ali o historijatu ovog pojma reći ćemo nešto više drugom prilikom. Međutim, danas se ovaj naziv koristi za društvene mrežu za prikupljanje lajkova.

Facebook je doživio veliku ekspanziju i koncentrisao se i u naš kraj tj. naš Klis. Danas u Klisu korisnici ove društvene mreže su tinejdžeri, zaljubljenici u računare, poslovni ljudi pa čak i penzioneri. Redakcija Klisnewsa je vršila istraživanja o korištenju Facebooka u našem kraju i došli smo do sljedećih rezultata - najveći procenat korištenja je u Blučićima, Jaseniku i Seonici s procentom korištenja negdje oko 71.473892903%, dok je najmanji u Dobričevićima, Slakovićima i Čekrklijama s procentom korištenja oko 31.539839930%. Ono što je zabrinjavajuće u ovim krajevima ne samo da nisu korisnici, nego i ne znaju šta je Facebook te su mislili da je to neka nova biljna vrsta. Na ovu temu trebao je govoriti veliki filozof Aristotel, ali kako javljaju inostrani mediji on je umro još 322.godine pr.n.e., o čemu mi nismo obaviješteni, niti smo dobili bilo kakav dokaz o tome, ali u svakom slučaju smo mu zamjerili zbog neobavljenog razgovora s nama.

Međutim, kao zamjenu našli smo njemačku kancelarku Angelu Merkel koja je boravila u Klisu u jednodnevnoj posjeti od 5 dana, gdje je trebala potpisati sporazum o izvozu borovnice za naredne 2 godine iz našeg kraja u Njemačku. Ona nam je rekla: "Put Klisa ka evropskim integracijama je dug proces u kojem....", ali kako smo vidjeli da pojma nema o našoj temi, zahvalili smo joj se uz želju da Klis napusti što prije i bili smo prisiljeni na određene sankcije zbog nepoznavanja materije pa smo je morali izbrisati iz prijatelja i izbaciti iz naše grupe na FB.

Nakon neuspješnih razgovora s pomenutim osobama, razgovore smo obavili s lokalnim stanovništvom koji su za naš magazin rekli da je osnovni razlog njihovog korištenja FB "ubijanje dosade", iako ne znamo šta im je skrivila, bilo je očigledno da se navedene žele riješiti po svaku cijenu. Tako su korisnici poduzeli čitav niz aktivnosti i mjera da ubiju dosadu, a kao rješenje se pronašli u skupljanju lajkova. Prikupljanje lajkova ostvarivali sa na više načina, a neki od njih su: Postavljanje srcadi na zid, ocjenjivanje izgleda od 1 do 10, često mijenjanje slika profila itd. Naša ekipa koja je bila na terenu postavljala je pitanje zašto sami sebi ne lajkaju svoje slike, poveznice i komentare, a toliko toga urade da bi drugi to učinili. Zato vam naša redakcija poručuje sami sebi lajkajte slike, komentare i ostale objave, kako biste i od drugih mogli očekivati da to učine.

utorak, 5. ožujka 2013.

Oteležani bez vode, Kruščica odbija dijalog

Već dugi niz godina mještani Oteležana imaju problema što se tiče snadbijevanja vodom. Lokalna vlast nije poduzela neke značajne mjere u riješavanju tog problema, ali ako obećanja u vrijeme izbora možemo smatrati nekom pomoći, onda su učinili i previše.

Iz provjerenih izvora saznajemo kako je njemačka vlada bila spremna finansirati izgradnju vodovoda za Otležane u zamjenu za nižu cijenu otkupa paradajza. Poljoprivrednici su to odbili, jer, kako kažu, u sve možeš dirati, ali paradajz je nama kao Srbima kosovska btika. Ipak,vlast je nakon dužeg istraživanja, promatranja terena, rastresitosti zemlje i vlažnosti zraka zaključila da bi mogli krenuti u optimističnu akciju dovođenja vode u Oteležane iz NMP-a (Nezavisna muslimanska pokrajina) Kruščica.

Sve je to bilo u dure dok za to nisu čuli stanovnici već pomenute pokrajine. Kako saznajemo od jednog mještanina, poslije jednog Džuma namaza, stanovnici su se okupili i potpisali peticiju u kojoj striktno naglašeno da vodu ne žele dati. Lokalna vlast je odmah posjetila mještane s ciljem da pokušaju promijeniti njihovu odluku, ali ni to nije jelo hljeba.

Zanimljiva je izjava jednog mještanina: "Vode, Boga mi, eto, ne damo. Ionako nam grahu baja pojede list pa onda moraš zalijevati krompir i paradajz, htio ne htio." Naša redakcija je došla do jednog jako zanimljivog podatka u kojem se navodi da je Kruščica u posljednjih 5 godina poboljšala brzinu sazrijevanja paradajza za 23%, tako da je trenutna razlika u sazrijevanju između njihovog i paradajza iz Oteležana negdje oko 17 dana.

Ovu informaciju su mještani Oteležana negirali i tvrde kako je to teorija zavjere. Naime, viđena su vozila koja su išla prema Kruščici i koja su prevozila doping srestva koja su korištena za uzgoj paradajza. Do naše redakcije je došao i dokument u kojem stoji da je jedna gajba paradajza sa Kruščice na sajmu u Buturović polju 2011 god.ine bila pozitivna na doping testu.

Da li će ove dva mjesta uspjeti doći do dogovora još uvijek ne znamo, ali naš portal će izvještavati ako dođe do nekih novih odluka.