srijeda, 27. veljače 2013.

Mr. sc. Sevdah Turak urednik Klisnewsa

Sevdah Turak je rođen u svojoj drugoj godini života 24.07.1990. godine. Rođen je kao veoma mlad u Sarajevu, manje poznatom mjesto, koje se nalazi u blizini Podhuma u kojem je proveo djetinjstvo. Od samog rođenja pokazivao je veliki talenat za umjetnost, a ostatak života se je samo bogata priča jednog umjetnika.
Osnovno i srednje obrazovanje stekao je u Travniku, nakon čega, u potrazi za znanjem, napušta rodnu domovinu i kreće u bijeli svijet. Upisao je bečki konzervatorij u Lisabonu, kojeg je uspješno završio i nakon toga svijet počastio nizom vrhunskih djela, kojima je stekao svjetsku slavu. Kakav je to umjetnik govori i sama činjenica da je bio redom: Romansijer, satiričar, kompozitor, dirigent, pjesnik..
Neka od najznačajnijih njegovih djela su: "Smrtonosni skok u mekinje", "Gužva u praznom vagonu", "Patuljak i sedam malih Snjeguljica" i niz drugih. Pored toga komponovao je 8 simfonija od kojih je najpoznatija 13. koja se naziva "Nedovršena", a naziv je dobila po tome sto nije završena, što je velika zanimljivost. Pored toga, komponovao je 7 kantata i 13 sonata što ga smješta u sami vrh muzičke umjetnosti. Bio je uzor mnogima generacijama poslije njega pa čak i onima koje su živjele prije njega.
Za vrhunska djela, koja je ostvario i počastio sve buduće generacije, imao je različite motive koji si ga natjerali da uradi takvo nešto, a mnogo djela bilo je upravo vezano za njegov rodni kraj Klis u koji se naknadno vratio i zaposlio se kao urednik uglednog portala "Klisnews".
O kakvom se zapravo umjetniku radi, možete sami shvatit iz jednog odlomka njegove isitnite pjesme o izmišljenom liku.
"Ona me je voljela, zato me voljela
Zato me voljela i samo je mene voljela
Uvijek me voljela i uvijek će voljeti
Ona me voli, zato me i voli.."
Svaka riječ više je suvišna, sve je rečeno, a Vama preostaje da uživate s još jednim umjetnikom kakav je mr. sc. Sevdah Turak.

nedjelja, 24. veljače 2013.

Enigma svjetske poljoprivrede - paradajz iz Buturović-Polja

Premda u našem kraju postoji mnogo stvari koje svojim kvalitetom privlače pozornost i novčanik stranih investitora, jedna se ipak izdvaja iz nekolicine drugih. Riječ je, naravno, o paradajzu iz Buturović-Polja.

Iako se pomenuti proizvod zapravo sadi u našim autonomnim pokrajinama Gorani i Otležani, paradajz ipak nosi ime naše prijestonice jer... nije to džaba prijestonica, dakako. Naš paradajz je već dosegao internacionalno priznanje, a prema podacima kojima trenutno raspolažemo, najveće količine završavaju u potoku, ali ako se poljoprivrednik i čovjek s namjerom otkupa ne dogovore oko cijene.

Da je naš paradajz TITO među ostalim vrstama paradajza govori podatak da je na ilidžanskoj pijaci on odvojen od ostalih svoje vrste tako što je složen u gajbe iznad kojih stoji fišek s natpisom"paradajz iz Buturović-Polja".

Način uzgajanja paradajza nije poznat pošto naši priznati poljoprivrednici žele zaštiti tajnu kvalitete paradajza, iako neki tvrde da je jedina tajna u kokošijem gnojivu i natapanju koje se odvija sistemom "kap po kap". Iz sigurnih izvora saznajemo kako su poljoprivrednici već u pripremama za novu sezonu sadnje paradajza, a ovaj podatak su potvrdile već uzorane njive kao i velike količine kolaca koje se svakodnevno eksploatišu iz obložnjih šuma.

Iz Ministarstva poljoprivredne smo dobili inofrmaciju kako će poljorpivrednici Buturović-Polja, uz normalan podsticaj, dobiti i ekstra pack koji uključuje 250 kolaca i 250 sadnica paradajza. Ali to nije sve, jer ne da će samo dobiti kolce i sadnice, nego i 100 metara crnog šlaufa gratis.

Nadamo se da će kvaliteta paradajza s godinama rasti, kao i otkupna cijena takoreći.