ponedjeljak, 31. ožujka 2014.

Klis proglasio svoju nezavisnost

Nakon dugogodišnjih sastanaka i pokušaja dogovora sa članicama UN-a, Klis je uz svoju apsolutnu podršku proglasio svoju nezavisnost. Ovim potezom Klis je napokon postao suverena  i nezavisna država. Samim svojim postojanjem kao država Klis je postao i član grupe najvećih svjetskih sila koji sada nosi ime G9.
Zbog velike površine i zbog lakšeg upravljanja Klis je podjeljen na pokrajine.
Sjeverna pokrajina, čije se sjedište nalazi u Parsovićima jedna je od najbogatijih pokrajina u Klisu. Ovaj kraj je bogat nalazištima borovnica čija cijena na svjetskog berzi značajno utječe na ekonomsko stanje u svijetu. Prisjetimo se 2008. godine kada je zbog velikih suša količina borovnice smanjena gotovo za 50% u svijetu je taj događaj poznat kao početak svjetske ekonomske krize. Ova pokrajina je također bogata ćumuranama koje predstavljaju glavnu atrakciju za svakog šumskog kriminalca. Ćumurane su građene prema svim europskim i svjetskim standardima, a špekuliše se kako bi klišanski ćumur mogao postati jedan od sponzora prestižnog fudbalskog takmičenja "Liga prvaka". Gazprom je zaprijetio UEFA-i ako do toga dođe da će biti smanjena isporuka gasa za Europu, ali kako je naš ćumur ima širok spektar namjene od roštilja do centralnog grijanja UEFA je sikterisala ruske ucjenjivače. Samo sjedište ove pokrajine, Parsovići, bogato je nalazištima boksita koji se ne eksploatiše, odnosno zbog manjka radne snage Klišani nisu dozvolili mogući priliv radne snage iz bratske nam zemlje Kine i na taj način dovesti do naseljenja Kineza u naše krajeve.
Sjeverna pokrajina je bila primorana se odreći 7km toka Neretvice, 13 duluma šume i dvije njive čiji je godišnji kapacitet 4 trklje sjena kako bi održala dobre diplomatske odnose sa zapadnom pokrajinom.
Zapadna pokrajina, koja se u narodu još zove i "Dolina paradajza" jedina je u Klisu koja ima dvije upravne jedinice, Gorani i Oteležani. Ova dva mjesta su u višestoljećnom sukobu oko toga ko je posadio više paradajza. Oteležani su trenutno u blagoj prednosti sa proizvedenom količinom, dok mještani Gorana tvrde kako nije cilj prodati kvantitet već kvalitet.
Konačno pokrajina Buturović Polje smatra se centralnom i najvećoj prema površini. Ova oblast obiluje različitim bogatstvima od kojih je najveća prazna zgrada "Tvornice Zakovica". Ovaj velebni kompleks je pod strogom zaštitom dva velika psa koji se i sami sebe boje. Klišani su privatizacijom ove tvornice pokazali drugima kako se to radi pa sada vidimo "nadmetanje" u cijeloj Bosni i Hercegovini koja će firma biti "bolje" privatizovana od "Tvornice Zakovica". Uvijek smo bili primjer drugima, a nerijetko i sami sebi.
Kako bi ostala centralna upravna jedinica, pokrajina Buturović Polje, se morala odreći 14 duluma najkvalitetnije zemlje na lokaciji "Goransko Polje" kao i da obezbjede besplatan prevoz za stanovnike ostalih pokrajina do Obara radi obavljanja hodočašća "Obilaženje oko brijesta".
U narednom periodu biti će izrađena i zastava naše nam jedne jedine domovine, a čast da po prvi put otpjeva našu  himnu imati će pobjednik takmičenja "Zvijezde Granda".